28 Mayıs 2020 Perşembe

MEŞE PALAMUTLARININ SAKLANMASI

Olgunlaşmış meşe palamutları çimlenmeye hazırdır. İdeal olan toplanan meşe palamutlarının vakit geçirilmeden toprağa dikilmesidir. Meşe palamutları nişasta içerikli, kısa ömürlü ve saklanması en zor tohumlardandır. En uygun koşullarda saklansalar bile saklamada geçen süre boyunca tohum kalitesi ve çimlenme oranlarının ciddi şekilde düşeceği unutulmamalıdır. En fazla bir, iki ay gibi kısa süreli saklama için aşağıda belirtilen koşulların sağlanmasına dikkat edilmelidir. Daha uzun süreli saklama yöntemleri ise konumuz dışı olduğu için sayfamıza dahil edilmemiştir.

Saklama Koşulları
- Meşe palamutları canlı varlıklardır, nefes alıp verme gibi ortamdan gaz alıp, verirler. Hava geçirgenliği olmayan kaplarda saklanmaları halinde boğularak çimlenme özelliklerini kaybederler. 

- Palamutlar nemlerini yitirip kuruduklarında da çimlenme özelliklerini yitirirler. Nemlerinin %20'sini kaybeden palamutların %96'sının çimlenme özelliklerini yitirdikleri görülmüştür. Bu nedenle palamutların nemlerini yitirmeyecek ortamlarda saklanmaları çok önemlidir. 

- Palamutlar sıcak ve nemli ortamda çimlenirler. Saklama esnasında oluşan erken çimlenme istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklanarak çimlenme hızının düşürülmesi gereklidir.

Palamutlar için yukarıdaki koşulların hepsini sağlayacak ideal bir saklama ortamı sağlanmalıdır. Örnek olarak; palamutlar içerisine ıslak kum konulmuş, ağzı hafif aralık bırakılmış bir kap ile bodrum gibi ısıtması olmayan serin bir yerde ya da buzdolabının sebzelik kısmında saklanabilirler. (Saklama kaplarının ağızlarının sıkı sıkıya kapatılması tohumların havasızlık nedeniyle, tümüyle açık bırakılması ise nemlerini hızlıca yitirerek kurumaları nedeniyle ölümlerine neden olabilir.)

Bu saklama koşulları altında bile bir süre sonra palamutlar çimlenmeye ya da küflenmeye başlayacaklardır. Saklama kaplarında çimlenen palamutların kökleri hasar görüp, bozulmaya başlayacaktır. Bu nedenlerden ötürü toplanan palamutların saklama süresinin çok kısa tutulması ve bir an önce ekilecekleri alana götürülüp toprakla buluşturulması önemlidir.

Bazı kaynaklarda saklamadan önce toplanan meşe palamutlarına su testi uygulanması, su yüzeyinde kalan çürük tohumların atılması, dibe çöken sağlıklı tohumların ise saklanması önerilmektedir. Bu uygulama tohumların erken çimlenmesine ve de küf problemlerinin artmasına yol açacağı için saklanma öncesi uygulanması sakıncalıdır. Su testinin diğer bir sakıncası da bazı sağlıklı tohumların da batmayıp yüzüyor olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yöntem kullanıldığında çürük kurtlu tohumların yanı sıra bazı sağlıklı tohumları da atıyor olabileceğinizi unutmayınız. Su testi yöntemi çok büyük miktarlarda tohum işleyen işletmelerde hızlı ve pratik bir çözüm için sunduğu için tercih edilebilir. Ancak el ve göz yardımı ile yapılan fiziki kontrollerin su testinden daha sağlıklı sonuçlar verdiği unutulmamalıdır.


.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder